153 язовира в България са с неизяснена собственост. Това информира министърът

...
153 язовира в България са с неизяснена собственост. Това информира министърът
Коментари Харесай

Министър Караниколов: 153 язовира в България са с неизяснена собственост

153 язовира в България са с неизяснена благосъстоятелност. Това информира министърът на стопанската система Емил Караниколов на чуване в Народното събрание по тематиката за бизнес климата у нас.

„ Според инспекциите на ДАМТН язовирите държавна благосъстоятелност са 340, общинска собственост-4523, частна собственост-260. Язовирите със смесена благосъстоятелност са 17 “, изясни той и добави, че 20% от 5700 язовира са частна благосъстоятелност.

„ Законовите промени, които предстоят, са за да се сътвори Държавно дружество, което да реализира надзор на язовирите държавна благосъстоятелност “, уточни министърът и добави, че Държавното дружество ще носи отговорността. „ Предвиждаме да се уреди понятието огромен и дребен язовир. Да се даде подготовка на язовирите по заплаха “, посочи Емил Караниколов. „ Колко са рискови язовирите ще се дефинира от комисия, назначена от регионалните шефове “, припомни той.

Държавата да финансира преквалификацията на чиновници против задължението на бизнеса да ги резервира на работа най-малко 5 години. Това са част от ограниченията, които Министерство на стопанската система обмисля, с цел да притегли задгранични вложители, сподели още министър Караниколов. Освен това, се обмисля предложение страната да продава земеделска земя на задгранични вложители.

“Земеделската земя, ще кажете, е заплашителен проблем. Добре, за какво да не даваме земеделска земя, да продаваме. Нека да стартираме с страни членки на Европейски Съюз през Закона за поощряване на вложенията, приемане на документ и, в случай че в тригодишният период, те не изпълнят тези вложения, за които са поели като ангажимент, страната, както и в този момент прави, да има механизъм да лишава тази земя”, сподели пред депутатите министърът на стопанската система.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР